Stoma: True? False!

Q1.Do you implant something artificial into your belly?

Ans.1

No. A new outlet for the waste is created through your abdominal walls with your own intestine. No machinery or devices are used.

Q2.Doesn’t it hurt?

Ans.2

No. Of course, at first, you will have the pain from the surgery, but the stoma itself does not have any nerves so you cannot feel anything with the stoma.

Q3.Is stoma a wound?

Ans.3

No. The stoma is red and looks as it hurts, but you don’t need to cover it with gauze or disinfect it.

Q4.How do you take care of your stoma?

Ans.4

Wash it gently with soap and warm water. Most people do that while they are in the shower or bath.

Q5.Do you need to disinfect the stoma appliances?

Ans.5

No, you don’t need to disinfect. You replace disposable bags every two to three days, so you don’t need to wash or disinfect your appliances.

Q6.Can you take a bath with the stoma?

Ans.6

Yes. There are smaller, compact-sized stoma bags and skin-colored tapes to hide the appliance. You can also go swimming like Kosuke’s grandpa.

Q7.Is it true that you can’t wear jeans?

Ans.7

No, it is not true. You can wear jeans. You can also wear kimono, swimming suits, panty stockings, girdles, etc.

Q8.Can you sleep on your belly?

Ans.8

Yes. You can do head stands too.

Q9.Do you have any food restrictions?

Ans.9

Basically not. You can drink alcohol too if your doctor allows you.

株式会社ケンコー
ビー・ブラウンエースクラップ株式会社
ストーマケア - コンバテック
アルケア株式会社
株式会社いわさき
Coloplast
トップオフィスシステム株式会社
molten/株式会社モルテン健康用品事業本部
石黒メディカルシステム株式会社
パラマウントベッド株式会社
ケイワ株式会社
smith & newphew
中日本メディカルリンク株式会社(JML)
ストーマ装具・ストーマ関連用品・介護関連用品専門 ウエル・カム サポートセンター
ヤガミホームヘルスセンター
株式会社ベーテル・プラス
ストーマケア情報サイト アルケア株式会社
Hollister
dansac
花王プロフェッショナル・サービス株式会社

Back to Top